Wapenwetgeving

Wapenwetgeving luchtdrukwapens & kruisbogen

 
 

Luchtdrukwapens & kruisbogen vallen in de wapenwet onder categorie 4 wapens.

Tot deze categorie behoren de wapens die niet door de overheid verboden zijn om in huis te hebben, maar wel om deze publiekelijk te dragen.

Voorbeeld:

Als u een luchtdrukwapen los op de achterbank van uw auto heeft liggen wordt dit gezien als dragen en dit is verboden. Ook een luchtdrukwapen in bv een schouderholster bij u dragen wordt gezien als dragen en mag dus niet.

Eigenlijk valt elk wapen wat niet deugdelijk is ingepakt onder dragen en dit is dus verboden.

Als u daarintegen uw luchtbuks of luchtdrukgeweer vervoert in een afsluitbare geweertas of bv een de originele bijgeleverde doos mag u deze wel vervoeren.

Het schieten met deze wapens is in beginsel niet verboden. Zolang dit enkel gebeurt op eigen terrein.

Voorbeeld:

Het is dus verboden om op openbare plaatsen zoals een bos of een stadspark te schieten . Wel mag u in uw eigen tuin op bv schietkaarten schieten, zolang de kogeltjes niet in de tuin van de buurman of op de openbare weg belanden.

Tevens mogen deze wapens niet voorhanden zijn aan personen onder de 18 jaar. Dit wil zeggen dat diegene die een luchtdrukwapen aanschaft aan moet kunnen tonen dat hij of zij 18 jaar of ouder is.

Personen onder de 18 jaar mogen enkel schieten met luchtdrukwapens als dit onder toezicht gebeurt van meerderjarigen.

Voor luchtwapens geldt ook de regel dat ze geen gelijkenis mogen hebben met een vuurwapen, anders vallen ze onder Categorie I. Ook hier maakt de overheid voor zichzelf een uitzondering - dit verbod geldt niet voor de krijgsmacht en de politie.

Voorbeelden: degens, zwaarden, sabels, wapenstokken, kruisbogen, harpoen, paintballmarkers, alarmpistolen, luchtwapens, luchtdrukgeweer.